Thursday, May 8, 2008

bila mahasiswa bersuara..

*************************************
semalam.. lepas solat magrib kat masjid.. kami suma keluar makan kat luar.. kebetulan time kami sampai tu time berita.. Buletin Utama.. sebab malam tu kedai x ramai orang.. kami usaha duduk depan tv.. yela.. dah lama x tengok berita.. saja la nak tengok.. selama ni dok baca paper online ja..

*************************************
sementara tunggu order..
*************************************


"hari ini seorang bekas pelajar UiTM di Selangor telah membuat laporan polis kerana mendakwa ditipu oleh kerajaan yang baru diwujudkan di sana.."


ha?
apa ini?


waa..

isu ini mengundang pelbagai pandangan..
*************************************

SATU
bagi orang yang semangat nak ubah/pinda/mansuh AUKU..
ramai yang akan cakap..
"peh.. laki ni la hero.. pencetus kebangkitan pelajar dalam arena politik"
memang x dinafikan la.. baru² ni.. pelajar dah mula bersuara.. menuntut hak dalam politik.. yang tu aku xkisah la.. kalau boleh semua benda dia nak..
haha..

DUA
bagi orang macam aku.. laki tu bukan hero.. sebab pa? sebab dia macam saja² nak mencari publisiti murahan.. saja buat laporan polis.. lepas tu masuk TV.. dan paper hari ni.. ceh.. sebab pa nak lapor polis? apa yang polis boleh buat? entahlah..
*************************************

bagi aku yang tengah sakit kepala fikir pasal final.. aku xpaham sangat isu ni.. tapi aku yang paham la..

kerajaan baru ni bukan xboleh tunai manifesto.. tapi depa ni masih baru.. yela.. baru 4 bulan.. xkan la expectation kita ni tinggi sangat kot.. mereka ni ibarat budak² yang baru belajar berjalan.. xdinafikan mereka nak berlari.. naik basikal.. bawak moto.. tapi suma tu xkan berlaku dalam masa yang singkat.. xlogik..

kita xboleh nak condemn kerajaan sama.. kita yang pilih.. maka kena la bagi masa.. benda macam ni pon nak kena bagitau ka? ceh.. cakap lepasan universiti la konon.. tapi mentaliti macam orang² tipikal yang kita boleh jumpa di merata² tempat.. matang la sikit.. aduhai..

yang xboleh tahan bila baca statement laki yang buat laporan tu..
khabarnya dia marah sangat sebab kerajaan xjadi turunkan kadar cukai. hehe.. Standard la tu.. tapi kat bawah tu tulis..
"beliau yang masih menganggur.." ha?
menganggur? nak bising sebab cukai ni kenapa?

lepas tu.. dia ada cakap dia sanggup bawa kes ni ke mahkamah sekiranya ada yang sanggup membiayai kos guaman.. peh..
tu la aku cakap.. dia ni ingat orang akan anggap dia sebagai hero siswa sampai nak biaya kos guaman.. mengarut. haha..

ish.. student "U ni" memang suka mencapub la..

haha..
sori la sebab keja dok cerita isu berat ja..
macam yg aku tulis kat atas tu..
blog ni adalah blog gaya bebas..
memang xda isu tetap..
bangkitkan bila rasa perlu..
haha..
*************************************

5 comments:

-rye- said...

awal mula pertama mula...
ak xtaw sgt pucuk pangkal cerita sbb xbkk paper,xtgk tv..duk ngadap econs cm katak bwh tempurung...tp, bla hg tulis pasal auku n mahasiswa mula bersuara slps PRU,bnda tu sbnrnye bkn slps PRU, tp mse nk dkt² PRU jugak..kan ade cter pasal parti mahasiswa malaysia PMM..kununnya depa nk btanding dlm PRU..ak stuju pdpt hg, depa nk dpt publisiti murahan aje...skrg ni mahasiswa yg kunun duk heboh smgt bjuang n pertahankn hak mahasiswa kdg2 mcm sje2 tunjuk smgt....papepun, kita ptut bg pluang kpd krjaan bru..ak tgk org2 selangor gmbira ria je dgn kjaan baru...pjg aku komen..haha

-azwanbakhtiar- said...

haha..
yeka?
lepas PRU ek..
thnx..

lyana rosli said...

huhu..at least rye tau jgk..ak nie xtau ape2..cm xbermnt sgt nk tau sal politik mlsy yg agk tah ape2..ak slalu je dgr kakak ak smbg2 dgn bpk ak sal krjaan slangor tuh tp ak still xphm..

-azwanbakhtiar- said...

bkn nk kata la..
tp generasi skrg mmg cm dah malas nk amek tau pasal politik suma2 neh...
bkn salah kita..

-rye- said...

huhu...sekarang mmg la ramai yg kata x mnt nk amik tau sal politik sume..sbb ramai yg xrasa lagi bagaimana peritnya menjadi pembayar cukai..kite x jd pekerja lg..duit msk petronas n maka ayah kite bg..tp ble smpai satu masa nanti, baru kita akan sgt² amik peduli sume nie..ble kte dah kerja..ble kite dah gunakan kudrat kita tp last2 kne byr cukai..xpun gaji x setimpal..yana, we shud know bout dis since we r economic students..econs ialah basic kpd politik..hehe~