Monday, June 16, 2008

mentaliti masyarakat..

semalam aku baca surat khabar mingguan malaysia..

aku tengok muka depan.. sampai belakang.. muka orang pegang duit ramai².. buat muka seronok..

aku terdiam.

brapa ringgit sangat la yang kita dapat dengan rebat tunai tu ek..
rm650 untuk kereta.. rm150 untuk moto..

kalau banyak mana pun kenderaan yang dia ada.. tak mungkin la dia boleh jadi jutawan kan..

tapi bila kerajaan umumkan nak bagi rebet tu.. semua jadi kalut.. tak tentu arah..
terus serbu pejabat pos.. macam la duit tu nak habis.. macam la lepas ni tak boleh ambil dah..
nak ambil nombor giliran pun boleh gaduh².. aiya..

lepas tu.. bila dah dapat duit.. boleh buat muka macam baru menang sport toto.. bangga betul la..
semua muka tersengih²..

isH..
secara jujur lagi serius.. aku sangat malu la tengok bangsa aku macam tu..
bila orang lain tengok.. memang orang akan cakap orang melayu ni jenis kelapaq duit sangat².. berebut² macam pelarian.. entah² pelarian pun tak macam depa.. isH..

cuba bayang pulak kalau ada orang lain datang pejabat pos sebab nak bayar bil ka.. nak selesaikan urusan poslaju ka.. wangpos ka.. kan dah tak boleh buat.. padahal benda tu lagi penting kan?

rilek la bai..
masa banyak lagi.. sampai mac tahun depan tu.. duit tu tak lari ke mana..

aku memang sedih la tengok macam ni..

6 comments:

HazirahMahadzir said...

heh
nk wat cmna
harus gak ngaku kita ni Melayu
hu5
sapa ja yg xmencicit kalo psl duit
hatta jutawan2 skalipun
hu5
wehh..
aku link hg yek.

p/s:bout the restaurant,tuh la 1st time aku nmpk,so aku assume baru okehh..

hydro said...

ni pandangan aku plak...

ek..~ hmm~...
semua org hepi dapat duit~...

klau bgsa len dpt pun dorang hepi jgk la... jgn salahkn melayu...

aritu aku tgk bgsa len pun brebut2 jgk... napa org slalu komen kt melayu ja..

aku bgga jd melayu~.. x malu lgsung la bai~...

spatutnya kna komen bnda yg bg nasihat yg mningkatkn smngat melayu supaya berubah.. bg maju..

bkn komen x puas ati ja..

erm...ni pndangan aku ja taw..jgn marah ..hehe

ko kutuk aku kutuk ko said...

lantak la...duit dorang..dah dapat..senyum la. ko xnak amik..xyah kecoh la. kutuk2 lak melayu sndri, nih lagi meMALUkan la baiiiiiiiiiiiiiiii....!

-azwanbakhtiar- said...

haha..
skati aku la..
blog aku..
huhu

en.pam said...

the community still didnt realize that the rebate was just a medium used by govt to divert people's anger of high oil price.yet,they still think rebates will help them.they will continue to consume n used their budget as same as before.they only think about short-term advantages.they ask for salary increment n allowance,but they didnt try to minimize their budget.another weakness is,they are always attracted to "take first,pay later" method.this is why,more than 70% of Courts' customers are Malays.

suke sgt berhutang.xcukup duit,pinjam.bank xlulus,
cari ahlong.ahlong ugut,
repot tv3.

the same,old cycle of typical malay.

en.pam said...

bro,aku melayu gak.
aku sokong.

"its always more fun jeering than cheering"

tp kalo nk jadi gagah,
kene la kite cari ape yg kite lemah.

korg pon same suke hentam.