Saturday, August 30, 2008

orang asli di roadblock..

di sebatang jalan. di Cameron Highlands. terdapat satu. rintangan jalan. roadblock. eh. sekatan jalanraya la. zzz~

ada la. seorang. asli. menaiki motosikal. dengan tiga lagi. penumpang. melalui jalan. tersebut. apabila menghampiri sekatan. jalanraya tersebut. apa lagi. mesti la polis tu tahan. motosikal berkenaan. "BERHENTI!" sambil. mengangkat tangan.

orang asli berkenaan. lalu. terus. tanpa memandang. hanya menjeling. dengan muka kesian.

"barua btoi. orang suruh berhenti dia tak mau. berani dia." polis tu. memaki. hamun. sambil. diketawakan. polis² lain. termasuklah. bos beliau. pegawai yang bertugas. yang sedang duduk dalam trak. mengunyah sirih.

tidak lama kemudian. orang asli tersebut. kembali. ke. sekatan. jalan raya tersebut. seraya. mendapatkan. polis. yang menahannya. sebentar tadi. polis tadi. mestilah hairan. tapi. dia masih. buat² cool. haha.

"inche. marilah naik moto saya. tadi ramai sangat. tak ada ruang untuk inche naik skali. sebab tu la saya tak berhenti. maaf ya. marilah. inche hendak ke mana?" orang asli itu kata.

"apakah??" kata polis berkenaan.

cerita ini diadaptasi dari kelas kaunseling pagi tadi. nak cerita pasal kejujuran manusia yang selalu disalah anggap oleh orang lain. terima kasih cikgu! haha.

No comments: