Saturday, September 20, 2008

saya dan raptai hari raya

ya. tak dapat tidak. raya dah dekat. saya sangat gembira. dah nak balik rumah. yay. dah lama. saya tak jumpa. keluarga saya. huhu.

maka. disebabkan dah tak sabar. saya membuat beberapa benda di bilik. untuk menyambut kedatangan raya. kemas beg. tu dah mesti. habis tu. apa yang lain?

ha. kat sini. hehe..


kepada kapten nana. lampu ni memang lawa la. thnx.
kapten memang semangat electrEx. haha

berbuka puasa di masjid

haha. kebelakangan ni. aku terasa. tajuk². yang aku guna. agak menyerupai. cerita. shinchan. aku pon tak tau. sebab apa. haha.

dari. dulu lagi. aku. cukup suka. buka puasa. di masjid. bukan aku sorang saja. chaknga x-rumet aku juga. sekali. ada lagi sorang. cilat. selalu juga aku jumpa dia di masjid. kalau ada ad si miau². dan labi. sure cukup kroni soksek 0206 kat masjid. haha.

seperti biasa. bila ada makanan percuma. mesti orang bersemangat datang. mengimarahkan masjid la konon. ha ha. tapi tak apa. janji depa mai masjid. semayang. walaupun. hanya sebulan. dalam setahun. janji mereka hadir. kan?

memang. kat masjid. sangat meriah. kita boleh jumpa. macam² jenis orang. yang makan kat masjid ni. ada yang. memang susah. nak cari rezeki. yang itu. kita kasihan. bila tengok pelajar² pulak. kasihan jugak. mereka ni selalu tak ada duit. hehe.

ya. membelanja orang berbuka puasa. walaupun hanya sebiji tamar. atau kurma. dalam bahasa mudah. amat besar ganjarannya. dan memenuhi undangan. adalah kewajipan. bagi orang yang dijemput. maka. secara mudah. semua orang dapat pahala. yang besar. lagi banyak.

tapi.

ada beberapa benda. yang aku tengok. agak. kurang manis la. sebelum. dan selepas. masuk. waktu berbuka.

***

SEBELUM
masa ni. akan ada pengisian. selepas selesai. mengambil makanan. selalunya. akan ada slot untuk berselawat. membaca yasin. berzikir. dan macam². seharusnya. kita. turut serta.
berselawat. membaca yasin. berzikir. dan macam² lagi tu. tapi. apa yang aku lihat. ramai. orang. yang. buat tak tahu saja. nak kata tak tau. budak universiti tu. bukan main².

masalahnya. kalau betul la tak reti. dok diam sudah la. ini tidak. lagi kuat orang berzikir. lagi kuat dia bersembang. macam nak tunjuk dia tu otai abeh la. macam haram. orang dah bagi macam² isyarat. gerakan mata. pandangan menjijikkan. tapi. dia boleh buat. tak tau saja. hebat.

***

SELEPAS
yang ni. biasa la. merokok. memang senang la nak tengok. kita pon tau. ada orang. yang buka puasa. dengan benda ni. tapi. yang kurang manisnya. dia isap kat masjid.

orang yang sensitif pasal rokok ni memang tak boleh nak lalu la kat kawasan depa ni. tiba². ada zon rokok kat masjid. tak heran ka? rokok tu kan HARAM. boleh pulak buat benda haram. dengan penuh hati rilek. kat masjid. dah la baru makan free. boleh lagi nak buat dosa. adoi.
aku tak faham.

***

ya. seperti biasa. orang. memang. pandang ringan. benda ni. tapi. ni. suma berkait dengan adab. hormat la sikit. masjid tu. rumah Allah. nak tegur pon. macam susah ja. nama pon orang melayu. selalu sangat nak jaga hati orang. takut pulak bila ditegur. kawan tu dah tak mau datang masjid. adoi.

semoga kita dilindungi daripada perkara² yang membuat kita lupa diri. amin.

Wednesday, September 17, 2008

PERHATIAN

kepada mana² pelajar utp yang berminat untuk menjadi UTP HOTLINER operator sila hubungi saya melalui YM [freestylistix] atau gTalk juga [freestylistix]. pelbagai intensif yang tak dapat anda tolak akan diberi.

untuk maklumat lanjut sila komen di ruangan yang disediakan.

terima kasih.

hari ini hari cuti

ya. hari ini cuti. tu pon aku boleh tak tau. masa meeting. electrEx. baru la aku tau. cuti rupanya hari ni. aku gembira. walaupun agak lambat. tak kisah. dalam mafia berenam. aku paling awal tau. yang lain tu. dok ingat hari ni ada kelas. haha.

apa² pon. hari ni aku gembira. sebab? hari ni cuti. walaupun malam tadi aku dan nik kna fire dengan akak electrEx. sebab tak buat pamplet. aku tetap gembira. sebab liverpool menang malam tadi. 2 gol gerrard memang. cun. haha.

lepas tu. aku gembira juga. sebab. aku dah kembali. ke dunia blog. dah lama aku cuti. nak menulis balik la. hehe. banyak yang aku nak tulis kali ni. selepas agak merajuk dengan pentadbiran persatuan. haha. biarlah. yang penting. mood aku kembali.

tadi. lepas aku post blog. tiba². telefon berdering. aku tengok. eh. azrin bayan lepas. awat dia telefon aku tiba² ni? aku angkat la. dia cakap. dia dah ada depan gate utp. apa? nak datang tak bagitau awal². haha. tak apa. aku p la jumpa kawan mamak aku sorang tu. dah lama tak jumpa depa. lepas pindah jb aku memang tak ada kesempatan langsung la. hehe. aku jumpa depa sat ja tadi. saja ja depa jalan². poli depa pon cuti jugak hari ni. haha.

entah la. aku terasa seronok. walaupun kunjungan depa tu sat saja. lepas tu. aku buka puasa kat masjid. macam biasa la. menyimpan duit. walaupon orang kata elaun bulan ni dah masuk. hehe. makan nasik minyak. sedap. kuah cukup. hehe.

tapi kan. tadi lepas makan. aku terfikir. di kala aku gembira ni. mesti ada orang yang tengah bersedih. kecewa. emosi. pelbagai. bila aku makan makanan percuma kat masjid. aku tengok geng² afrika selatan makan. dengan penuh lahap sekali. memang makanan malaysia ni sedap². tapi. aku terfikir. macam mana la orang lain yang yang tak ada makanan. tapi tak ada pulak orang yang bagi makanan kat depa.

aku terfikir lagi. itu memang kesedihan yang susah nak elak. macam mana pulak. dengan kesedihan yang tak patut berlaku? yang disebabkan kita sendiri. aku? memang selalu gembira. tapi orang² lain gembira sekali dengan aku ka? erM.

memang banyak benda yang berlaku tanpa kita sedar. bagi pembaca blog yang merasakan aku ada salah dengan hgpa. aku mintak maaf banyak². marilah kita bersama memperbaiki diri kita masing².. huhu

-end-

kenapa saya blog?

kadang². aku dok sorang. terfikir. kenapa aku suka menulis? kenapa blog? adakah aku nak feymes? nak gedik²? nak bajet macam style? entah la.

aku tengok blog orang lain. rajin ja dia post. sinaganaga rajin jugak. cakap ja bulan Ramadhan nak berhenti sekejap. tapi. setiap hari ada entri baru.

ada juga. yang dalam 1 hari. masukkan sampai 4-5 entri. sampai boleh jadi blogger of the month la. kiranya. kena hantar entri banyak². baru boleh dapat gelaran tersebut. mungkin.

aku tengok lagi. macam² cara. yang dia buat. nak bagi orang suka. melawat blog dia. pelbagai warna. warni. dengan muzik. wah. canggih. tapi. bukan untuk aku. aku tak suka. muzik orang tu. aku pon. tengah mendengar mp3. dalam laptop aku ni. bila aku masuk ja. blog dia. lagu² yang aku dengar. bertindih. aku tak suka. ya. aku tau. orang tu nak kongsi. lagu kegemaran dia. dengan orang ramai. tapi. website jenis itu. yang aku. selalu elak. bila aku nak dengar sangat. baru aku ke laman tersebut.


ha ha.

ya. setiap orang ada pendapat dia sendiri. suka hati la. itu hak demokrasi masing². memetik gaya bahasa. penarik beca. aku suka bahasa mereka.

memang ada yang menulis. untuk mencari publisiti. tak kurang pula. yang hanya. nak menghegeh². yang saja seronok². lepas tu malas nak kemas kini. pun ramai juga. penat ja aku. letak link mereka.


erM.

apa² pon. bagi aku. bila orang tanya. sebab apa aku blog? aku akan teringat ramli sarip. penyanyi kegemaran iqbal rumet aku. lagu yang bertajuk bukan kerana nama sangat menarik perhatian aku.

mari kita layan sama².

===============================
Jangan kau pandang bibir yang manis
Kerana dia bisa menghancurkan
Jangan kau pandang wajah yang indah
Kerana dia bisa meracunmu

(chorus)
Dengarlah hai teman
Dengarkan bersama
Aku menulis bukan kerna nama
Kerna sifat kasih
Pada sesama insan
Dan menyatakan kasih sayangmu
Kita sama semuanya sama
Apa yang ada hanyalah kehidupan

Jangan kau dengar puisi dusta
Kerana dia bisa merosakkan jiwamu
Dengarkanlah puisi di pusaka
Yang telah turun temurun hari ini
Jangan kau alas hatimu itu

Dengan secebis warna kehitaman
Dialah seperti anai-anai
Lambat laun hancurlah dirimu
===============================

ya. cuti dari blog selama seminggu memang buat aku. banyak berfikir.

Sunday, September 14, 2008

monolog

pagi ini. aku duduk. depan laptop. teringin sekali. kembali. ke dunia blog.

maka.

aku pun. mula menaip. setelah sekian lama. banyak benda. ingin aku kongsi. bersama. huhu. banyak betul aku taip hari ini.

aku menaip.
dan menaip.
dan menaip.

dah siap. aku klik "PUBLISH POST".

tengok². aku tak perasan. line tenet putus. autodraft pon. tak berkesan. bila aku buka page draft. dia sempat save 3 perenggan saja.


moral jatuh.

Wednesday, September 3, 2008

pada bulan ini..

bulan ni aku nak kurangkan. blog. kepada para pembaca setia. jangan risau. hgpa masih boleh. jumpa aku. kat kedai. menjual topeng. sekarang ni. identiti sebenar. perlu dirahsiakan. atas kempen sahabat yang telah menjadi mangsa. haha. nanti. bila aku dah beli topeng. aku akan kembali.

tunggu~