Friday, February 13, 2009

pemikiran yang gagal

"nak. belajar rajin² tau. nanti boleh masuk universiti. senang hidup nak nanti."

pernah dengar ayat tu? ayat tersebut merupakan ayat yang biasa. tipikal. diucapkan oleh ahli keluarga yang lebih senior. kepada junior. ayat ni merupakan galakan agar budak² ni berusaha bersungguh² di sekolah. tidak memonteng kelas. tidak mengorat anak orang lain.

pendek kata. memiliki matlamat untuk berjaya dalam spm. agar diterima masuk universiti. yang baik.

tapi. apakah hanya dengan memasuki universiti. akan membuatkan kau hidup bahagia?

oh tidak. sama sekali tidak benar. perjalanan untuk mendapatkan segulung ijazah tu. memang boleh buat kau mati. ya. memang senior² dalam keluarga meletakkan harapan yang tinggi. tapi. kita. sebagai junior. yang akan terseksa batin dan zahir. untuk berjaya. dan. sekiranya kita. dilabel sebagai 'junior mengecewakan'. kerana gagal mencapai keputusan tertentu. memang kita akan berasa nak memukul orang berkenaan. wakaka.

apa aku nak cakap neh?

kepada para senior keluarga. sila ubah komposisi ayat anda di atas. tukar jadi macam ni.

"nak. belajar rajin². sampai hang grad. bagi dapat kerja elok². cari pasangan hidup elok². masa tu insyaAllah hidup hang senang nanti."

wakaka

4 comments:

FaKE said...

soksek.sungguh kejam anda T_T
link to my blog x de T_T owh3..btw, da cyap da logo,kalu maw copy html code je..lalalaa~

ra|nbOw said...

wakakkaka. ade betolnye jugak! =]

Niviey16 said...

insaf gue

-azwanbakhtiar- said...

-maoh
nanti buat la logo ntuk blog aku gak. tak reti woh.

-ra|nbow
banyak yg betul wo. wakaka.

-oli
nanti ajar generasi kita dengan betul ek. haha