Tuesday, June 15, 2010

raja segala penipu: 06

walaupun sudah ramai yang membenci syahbandar disebabkan kecenderungannya untuk menipu secara berlebih-lebihan setiap kali membuka mulut, tidaklah ramai yang mengetahui kedudukan sebenar beliau.

apakah kedudukan syahbandar di kota itu sekiranya beliau tidak berjaya dalam ujian kelayakan kerakyatan? jika dia bukan rakyat yang sah, apakah kegunaan beliau berada di sana? jika beliau memang rakyat yang sah, apa lebihnya beliau daripada orang lain, yang bersusah payah menghadapi tugasan dan pertarungan, sedang dia asyik bersenang-lenang?

adakah dia membayar ufti kepada kerajaan, agar dibenarkan berada di kota tersebut, sambil berlagak hebat? oh perbuatan itu hanya akan menjatuhkan nama baik kota tersebut.

oleh itu, para rakyat bersepakat untuk berfikiran positif, pemikiran yang menjaga kesucian kota tersebut sebagai sebuah kota agung.
syahbandar itu seorang barua yang berada di kota tersebut tanpa keizinan.
ya. seorang barua. hanya mencemarkan nama kota tersebut. para rakyat yang tidak berpuas hati cuba memikirkan sebab yang logik atas perbuatan tersebut.

maka, setelah difikir-fikirkan, mereka telah mendapat beberapa kebarangkalian yang masuk akal:

1. syahbandar memang seorang yang suka bercakap besar. tujuannya satu, untuk membuatkan semua orang memandang tinggi kepadanya, walaupun pada hakikatnya beliau itu tiada apa-apa.

2. sebenarnya, syahbandar memang dari kalangan keluarga yang hebat, namun, setelah beliau gagal dalam ujian kemasukan kota, beliau ditimpa malu yang amat besar, beliau juga tidak mahu pulang ke rumah, disebabkan takut dimarahi keluarganya, yang berkedudukan hebat itu.

namun begitu, perkara yang sangat menyakitkan hati para rakyat adalah, apabila melihat syahbandar sentiasa bergembira, sentiasa berlagak seperti semuanya indah-indah sahaja. bukan sahaja sebegitu, senantiasa memperlekehkan rakyat lain.

macam la kami ni bodoh sangat.

namun begitu, rakyat masih bersabar akan perbuatan syahbandar ini. tidak mengapa. nanti masanya akan tiba jua. kau tunggu sajalah syahbandar.

bersambung..

1 comment:

ra|nbOw said...

hurm. tak pe. org berlagak yg sudah disumpah org ramai mcm tu x akan aman.