Saturday, September 25, 2010

membina masjid. dan isu-isu berkaitan dengan persiapan material.

sepanjang minggu yang penuh dengan test ni. aku sempat jugak la bukak facebook sekali-sekala. antara benda yang paling mendapat perhatian adalah benda ni.



(klik untuk pembesaran imej)

kat sini. kita boleh nampak. yang perempuan (berdasarkan gambar profil) semua inginkan perkahwinan macam ni. fairy tale. suruh bakal laki dia buat satu majlis perkahwinan yang gilang-gemilang macam ni jugak. mungkin ada yang nak lagi besar dari ni. besar macam mana? Allah saja yang tau. yang laki pulak. kebanyakannya diam ja. nak letak video ni kat wall sendiri pun tak mau.

sebab apa?

ninanuziana ada meriwayatkan kat blog dia. menyatakan sebab-sebab kenapa lelaki cenderung untuk kahwin lambat. walaupun keinginan batin lalaki tu sangat memanggil-manggil. tak mau tulis banyak sangat sebab tu. baca sendiri ek.

disebabkan aku seorang lelaki yang sangat teringin nak kahwin cepat. dari dulu lagi aku dah buat perkiraan belanja kahwin. draf perbelanjaan dibuat berdasarkan kadar belanja yang telah dikeluarkan kenalan-kenalan yang baru mendirikan rumah tangga.

secara kasarnya la.

sekurang-kurangnya. kena ada 35k MYR baru boleh ada satu majlis. minimum 10k untuk hantaran. 15k untuk majlis kenduri. dan selebihnya untuk belanja-belanja lain. pakaian pengantin. fotografi (yang memang betul-betul pro, bukan wannabes tau). andaman. dan macam-macam lagi hidden costs. oh lupa pulak. cincin kahwin. tu pun bakal menambahkan perbelanjaan tu.

itu baru perkahwinan yang biasa. ada la band kampung buat show sikit. kompang sikit.

dan seperti biasa. kos tu akan ditanggung pihak lelaki. selalunya pihak perempuan akan cakap: "dah hg nak kawin dengan aku. hg kena la pulun semua. aku tau kawin ja."

mendengar pengalaman orang yang dah kahwin buat aku risau. sampai kena berhutang seumur hidup sebab nak bayar balik kos majlis kahwin. oh dahsyatnya.

lepas tu. tiba-tiba. aku dengar. kawan baik aku nak kahwin. huih banyaknya duit dia. lalu aku tanyakan pengalaman dia pulak. dia cakap. setahun ja dia kumpul duit. hantaran pun tak tinggi sangat. kira ok la untuk isteri yang belajar medic di luar negara. majlisnya ringkas ja. cukup sekadar untuk orang kampung dan sahabat-sahabat tahu. yang dpa ni dah kahwin.

eh boleh rupanya kahwin walaupun kos tak tinggi sangat. meriah jugak.

aku terfikir. berbaloikah untuk orang macam kita ni. nak belanja sampai 40-50 ribu ringgit. untuk satu majlis. di mana. orang datang makan. tangkap-tangkap gambar. sembang-sembang. dan balik terus. tidur.

bagi aku. asalkan cukup syarat kahwin. itu dah cukup. mungkin kadang-kadang orang terlebih seronok nak hebohkan berita gembira. sampai tak perasan berapa banyak yang akan dibelanjakan. dan kesannya lepas tu. dan akhirnya. diri sendiri jugak yang terseksa. para jemputan yang kononnya 'meriah' tu memang dah tak akan ambil tahu keadaan pasangan tersebut selepas kahwin. yang nampak. hanyalah 'kemeriahan' ketika majlis tersebut.

isu kahwin memang buat ramai orang rasa tertekan.

masyarakat perlu berubah. semua orang marah bila ada kes buang anak haram. ok la. mungkin perempuan tu bodoh bagi semuanya kat laki tu. tapi pernah terfikir tak. kos untuk kahwin yang tinggi sangat boleh menyebabkan mereka ambil jalan singkat? 'ala, nanti dah kawin pon romen macam ni jugak.' semoga kita terpelihara daripada semua benda ni. amin.

Islam agama yang mudah. sebab apa perlu kita susahkan?



rujukan:

Thursday, September 23, 2010

Review House MD musim ketujuh.

pagi tadi. aku telah berjaya memuat turun episod pertama House MD musim ketujuh. dengan perasaan rindu yang melampau untuk tengok. aku gagahkan jua tengok walaupun tengah demam. haha.

aku tonton rancangan dari mula sampai habis.

perasaan tak puas hati menyelubungi diri ini. untuk kali pertama aku rasa tak teruja langsung tengok season premiere house.

kali ni. house tak buat differential macam selalu. boleh dikatakan setengah dari episod tu berkisar pasal house dok romen dengan cuddy. kalau orang muda yang dok romen. macam chase dengan cameron dulu tu. boleh la tahan. ni orang tua. LOLZ.

lagipun kes yang diselesaikan pasukan dia kali ni sangatlah mudah. differential yang sangat sekejap. eh dah habis dah cari punca?

argh.

keadaan ni buat aku makin percaya yang House MD akan ditamatkan lepas musim ketujuh ni (sumber di sini). kalau berterusan macam ni. baik tamatkan saja. hahaha

semoga kepercayaan aku ni dimusnahkan menjelang minggu depan.

Wednesday, September 15, 2010

pembakar semangat.

ahad hari tu. azri silmi. dan tunang dia. dah selamat diijabkabulkan.



ah. ini tak boleh jadi!

perbuatan tersebut telah menyebabkan semangat aku untuk kahwin semakin berkobar-kobar. tak sabar nak menghalalkan yang haram. rasa macam nak kumpul duit sesungguh hati saja!

kepada pengantin baru. ingatlah. kahwin ni bukan untuk lepas nafsu ja tau. dah kena pegang tanggungjawab besar dah lepas ni.

apa-apapun. selamat pengantin baru. semoga berkekalan sehingga bila-bila. di dunia. dan di akhirat jua.

=)

Wednesday, September 8, 2010

malam terakhir ramadhan.

malam ni malam terakhir ramadhan. masa ni. mak-mak tengah kalut buat kuih raya. kakak-kakak tengah kalut hias rumah. adik-adik kalut main mercun. abah-abah semua kalut buat tarawikh dan pulun moreh terakhir tahun ni.

aku? duduk saja depan pc. main pes. hadoi.

terasa sedikit kecewa dengan cuti kali ni. sebab tak dapat hadir majlis perkahwinan sahabat baik aku. azri silmi. atau lebih dikenali dalam blog ni sebagai profesor gori. dah la lama gila tak jumpa dia. aku duduk jb. dia duduk czech. woi baru berapa tahun tak jumpa. tiba-tiba nak kawin dah!

3 hari lepas tu pulak. budak-budak batch aku. soksek0206 nak buat mega gathering. buat bbq kat astaka soksek. aku teringin nak p. tapi. masa tu. aku masih dalam perjalanan dari jb ke utp. tak sempat wei nak sampai. awat la hgpa tak bagitau aku awal-awal wei!

akibatnya. cuti pertengahan semester ni. dihabiskan begitu saja. tanpa sebarang aktiviti yang signifikan. tak apa. rehat cukup-cukup. T.T

apa-apa pun. selamat pengantin baru diucapkan kepada muhammad azri silmi bin azami dan bakal isteri. insyaAllah kenduri belah hg nanti aku sampai. semoga berbahagia sampai bila-bila ok?

oh. kepada yang lain. insyaAllah kalau tak ada aral melintang. majlis aku pulak akan diadakan sebelum 2016. amin~

dan oh ya. selamat hari raya aidilfitri. maaf zahir dan batin. terima kasih kepada semua kerana masih baca blog aku ni sampai sekarang.

:)