Tuesday, May 10, 2011

membuka dan menutup transformer.

hari ni aku terasa macam nak berkongsi dengan semua tentang benda yang kita belajar masa sekolah dulu, transformer. setakat ni kita dok baca ja dalam buku. kali ni aku tunjuk prosedur membuka transformer, dari mula sampai habis, insyaAllah.

lokasi: stor tempatan alor setar.

ni pemandangan biasa sebuah stor. aku ingat bangunan berbumbung. haha


inilah rupa transformer. ni jenis hermitically sealed.


maka kita sediakan peralatan keselamatan persendirian.


botol ni digunakan untuk simpan minyak transformer dan jugak kertas penebat.


benda ni tulis semua data transformer yang kita nak bukak.


ambil data dari plat yang ada data tu.


sufi rekodkan segala penemuan kat bahagian luaran transformer.


ni nama dia bushing. ada 2 bahagian, voltan tinggi, dan voltan rendah.


bekas mengandung gel silika. benda ni menyerap segala kelembapan daripada memasuki sistem transformer yang kat dalam. berubah warna bila lembab.


contoh bushing yang dah patah. ok bushing ni dibuat menggunakan seramik.


ini kren.


kita angkat transformer ni ke tempat yang lebih lapang.


ha ni la tempat lapang tu. dilapik dengan kanvas agar minyak transformer tak tumpah ke tanah.


tangkap gambar benda-benda yang patut. cari la apa-apa yang tak kena.


bila bukak skru penutup transformer, tekanan dalam transformer lagi tinggi daripada tekanan atmosfera, maka minyak akan keluar.
maka kita kena sedut minyak ke dalam botol, untuk elakkan minyak tumpah ke tanah.


ok semua skru dah bukak, masa untuk tarik keluar penutup transformer.


ok, ni gelung tembaga (coil winding). disebabkan kita guna 3 fasa (3 phase), maka ada 3 coil windings (red, yellow, blue)


maka kita letak penutup transformer bersama windings tadi tu kat bawah, untuk pemeriksaan bahagian dalam.


tangkap gambar bahagian dalam pulak. sekali lagi cari benda-benda yang patut untuk ditangkap gambarnya.


potong kertas penebat, untuk pemeriksaan windings.


bila dah selesai semua, masukkan winding balik, ketatkan skru penutup, dan simpan balik kat tempat kita ambil tadi.


maka tamatlah proses membuka dan mencari masalah (post mortem) dalam transformer. lain kali aku cerita pasal benda lain pulak ek. sekian terima kasih.

:D

4 comments:

laila said...

nice entry.
bole plk amik gmba eh

-rye- said...

azwan, hang mengingatkan aku kepada Bapa Transformasi. ce teka sapa

-azwanbakhtiar- said...

@laila
boleh ja tangkap gambar. sv siap suruh lagi.

@rye
took me a while to gugel. hahaha

low^moo said...

bapa transformasi - Transparents! get it? parents. LOL.