Saturday, October 29, 2011

komik meme: pengenalan.

*DOUBLE ENTRY DAY!*

meme adalah sesuatu yang digunakan untuk menjelaskan sesebuah konsep, dan selalunya disebarkan melalui internet.

kita boleh muat turun meme, lepas tu kita boleh edit supaya bagi nampak menarik.

sebagai contoh,

ni meme forever alone. selalunya digunakan untuk situasi kesunyian.


lepas edit jadi komik macam ni.



ada banyak lagi jenis meme selain forever alone. contohnya:


troll dad. seorang ayah yang suka kenakan anak-anak dia.


me gusta. bahasa sepanyol yang bermaksud 'saya suka'.


IDGAF (I don't give a f***) heh.

cereal guy. orang yang selalu dok komen masa tengah makan.

challenge accepted. selalu terima cabaran melampau-lampau.

pengaruh meme agak meluas dalam internet, disebabkan mudahnya untuk sesiapa saja buat komik. siap ada template dia lagi kalau nak buat. haha.

kat malaysia sendiri, ada jugak laman sesawang yang mengetengahkan meme bahasa malaysia.

ni screenshot laman sesawang tersebut:


kalau dah bosan-bosan sangat belajar, layan la komik meme sekejap. best jugak. haha

2 comments:

Hazwan Arif said...

ok..dah fhm haha

-rye- said...

aku pernah addicted meme suatu ketika dahulu ketika bergelar pelajar. perghhh!