Saturday, January 21, 2012

johor premium outlet: murah sangat ka?

sejak disember tahun lepas, ramai orang dok bising pasal tempat membeli-belah yang baru dibuka di johor ni. tak lain dan tak bukan, johor premium outlet (jpo). secara terus terang, aku tak pernah sampai pun. dekat ja dengan rumah. serius dekat. 15-20 minit saja.

mercu tanda jpo, boleh dilihat dari tepi lebuhraya plus. gambar dicuri dari sini.

terima kasih kepada dinda dan kawan dinda yang sudi ajak aku p buat pertama kali pada minggu lepas. hahahaha.

ok ada banyak kedai, memang semuanya berjenama. disebabkan aku tak biasa beli beg tangan, bila aku dok tengok semua beg tu, aku rasa mahal gila. hahaha. tapi dinda cakap harga dia boleh la tahan. aku terima jela. haha.

the only way for me to know whether it is really cheap or not, kena la p kedai yang aku biasa p. dalam kes ni, kedai barang sukan la.

hanya kali kedua aku p jpo barulah aku bersemangat nak masuk kedai nike. sebelum ni tak rasa ada keperluan, maka bila nampak kedai nike aku buat tak tau jela. haha.

sekarang ni, ketakutan sedang melanda diri, terasa terlebih berat sangat-sangat dah ni. kena aktif balik sukan. itulah sebabnya aku usahakan pencarian kasut yang sesuai.

bila masuk kedai nike, aku terasa macam, wow.

banyak gila wei kasut yang ada. ok gambar ni amek kat sini.

akibatnya, kasut ni yang aku beli.

nike lunarswift+ 2

saiz 10.5. haram besaq betoi kaki aku sekarang ni

dia tulis harga asal 359MYR, aku beli 210MYR.
mengikut tanda harga ni, aku telah mendapat penjimatan sebanyak 41% dari harga asal. wow banyaknya. but isn't this too good to be true? terasa macam gimik pon ada jugak. mana nak tau. harga dia memang 210MYR, tapi saja ja dia tulis harga lagi mahal. nak mainkan perasaan pembeli berpotensi. hahahaha.

bila balik rumah, aku pun bukalah laman sesawang kegemaran aku bila terasa nak shopping: sportsdirect~ oh sekarang tengah musim diskaun. ok ni hasil carian aku:

boleh tengok kat sini.

ok. harga asal 70 pound. harga lepas diskaun, 40 pound. berapa pulak kalau kita tukar jadi MYR? kita teruskan analisis kita menggunakan laman sesawang ni.

ni harga asal.

ni harga lepas diskaun.

keputusan analisis:
1. harga asal memang 300MYR lebih rupanya.
2. memang harga kat UK murah sikit daripada jpo, tapi kalau nak suruh kawan-kawan baik tolong belikan, kena tambah kos penghantaran lagi. akibatnya harga kasut tu jadi lagi mahal.

kesimpulannya, adalah lebih baik untuk membeli kasut sukan kat jpo. cumanya mungkin kasut-kasut ni dah bukan koleksi untuk musim tu la. in other words, jpo ni tempat nak habiskan stok-stok lama. tapi untuk orang macam kita, apa nak kisah? janji lagi murah. haha

cakap pasal stok lama, mari aku tunjuk macam mana nak tau usia sebenar kasut nike yang hgpa beli. ok yang ni sah untuk kasut nike asli sahaja ye.

mula-mula cari tag macam ni. selalunya kat belakang lidah kasut, tak pun kat bahagian dalam, belah-belah tepi sikit.
tengok kawasan dalam bulatan merah tu. kat situ tulis tarikh kasut ni dibuat. macam dalam contoh ni, kasut ni dibuat pada tahun 2010. ok tak lama sangat. kadang-kadang, kalau kasut tu stok lama sangat, tahun 2006 pon ada lagi dijual. oleh itu, kena la tengok betul-betul sebelum beli ye.

al-ikhsan? aku tak mau komen. haha.

oh ya, aku dah nampak dah kasut raya sasaran. seronok jugak tempat membeli-belah dekat dengan rumah ni. :D