Wednesday, July 4, 2012

menghampiri penghujung jalan.

sedar-sedar dah dekat 5 tahun aku belajar dekat utp. ah, cepat betul masa berlalu.

secara ringkas, ni la rentetan perjalanan aku sejak tahun 2006.

2006
aku memang dah lama teringin nak masuk utp. boleh kata yang terpilih ja masuk utp. even yang hebat-hebat pon sanggup tak fly ke luar negara. lepas percubaan spm, utp bukak sesi pengambilan semester januari.

bersemangat aku dengan prem bayar duit untuk mendaftar, hanya untuk mendapati kami tak layak pon mengisi borang untuk temuduga kemasukan. utp buka untuk 40 orang saja untuk sekolah aku. disebabkan cikgu-cikgu kat sekolah aku nak bagi ramai lepas temuduga, dpa bagi untuk top 40 saja, tanpa mengira minat pelajar tersebut. kebanyakan top student kat sekolah aku semua nak mintak jadi doktor. apa guna mintak universiti engineering?

sampai hari ni aku tak faham sebab apa sekolah aku buat macam tu. maka, terlepas la peluang nak masuk utp pengambilan januari 2007. daripada 40 orang yang top tu, 2 orang ja dapat masuk.

2007
lepas keputusan spm keluar, aku dengan prem mengisi borang lagi sekali. kali ni, tak ada dah cikgu nak halang kami isi borang. borang diterima, dipanggil temuduga. aku diterima masuk utp sesi julai 2007, prem melanjutkan pengajian di luar negara. sama-sama di bawah tajaan petronas. alhamdulillah.

kalau dah rezeki, tak guna nak halang-halang. nanti sampai jugak. :)

2007-2012
hidup di utp ni ada naik dan turun. aku dah rasa semua benda: gagal subjek, pointer bawah 2.50 (siap kena amaran petronas lagi), anugerah dekan, tukar tempat latihan industri, bergaduh dengan tempat latihan lama. you name it, i've been there, and done that.

2012
akhirnya, sampai dah semester akhir. berkat usaha dan doa, pointer aku lepas keperluan petronas untuk masuk temuduga. kali ni temuduga untuk kerja dengan petronas. impian dari kecik.

hari tu masa sesi engagement, kami dah isi segala borang yang patut.

borang permohonan, curi dari instagram tamtam
lepas tu isi resume online pulak.


lepas tu menunggu dengan penuh kesabaran, tunggu bila giliran aku nak temuduga. akhirnya nama aku naik jugak.







nanti ada 2 sesi, SI (structured interview) dan CBI (competency based interview). esok dah mula dah. terasa gementar la jugak. tipu la kalau tak rasa apa-apa langsung. maafkan segala salah dan silap aku kat hgpa selama ni. doakan agar Allah beri yang terbaik untuk kita semua, amin.


sedar-sedar dah dekat 5 tahun aku belajar dekat utp. ah, cepat betul masa berlalu.